Praktijk voor Traditionele Chinese Geneeskunde & Acupunctuur

Traditionele Chinese Geneeskunde

Tai Chi symbool; de balans tussen Yin en Yang.Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een ruim 5000 jaar oude theorie omtrent het evenwicht in de natuur, hetgeen wordt vertaald naar het evenwicht in de mens.

Zo'n evenwicht is uit te drukken in een aantal concepten, waarvan Yin en Yang waarschijnlijk wel de meest bekende is. Dit evenwicht komt tot uitdrukking in het Tai Chi-symbool: Yin en Yang zijn een eenheid en complementair, Yang bevat het zaadje van Yin en v.v., niets is totaal Yin of totaal Yang, Yang gaat over in Yin en andersom.

De 5 elementen uit de Wu Xing.Een ander concept is de 5 elementen (Wu Xing) theorie. Hierin worden aan de elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water niet alleen de interne organen gekoppeld, maar ook de zintuigen, lichaamsvloeistoffen, emoties, seizoenen, kleuren en smaken.

Zo wordt er bv aan het Hout-element de organen Lever & Galblaas (Yin & Yang), de ogen als zintuig, tranen als vloeistof, de emotie woede, de lente als seizoen, de kleur groen en zuur als smaak gekoppeld.

Tijdens ieder consult wordt gevraagd naar de klacht(en), worden beide polsen gevoeld en wordt de tong bekeken. Op deze manier wordt de onderliggende disbalans in de energiehuishouding achterhaald en wordt de diagnose gesteld. TCG kent dus geen symptoombestrijding.

Door het herstellen van de energiehuishouding in het lichaam verdwijnen niet alleen de klachten, maar komen ook veel minder vlug terug.